Pages

Friday, August 22, 2014

#18 Segmen Blogwalking: When I Was A Kid by Aina Akmal

Assalamualaikum and holla  :)


Hari ni amiez nak join 'Segmen Blogwalking: When I Was A Kid by Aina' . Amiez rasa tajuk ni best.. Boleh imbau balik memori-memori lama dulu-dulu...kalau dapat masukkan gambar waktu kecik-kecik lagi best kan  :)

Jangan lupa tekan banner ni tau.
Tarikh tutup: 1 September 2014


okay, sekarang amiez nak start story. so, boleh kot prepare pop corn, dan duduk dengan selesa tau...hehe

Amiez dilahirkan dalam satu family yang besar, ada 7 orang adik beradik, opps, supposedly 8 orang adik beradik. okay, nevermind. Amiez ada seorang kakak, seorang abang, dua orang adik perempuan dan dua orang adik lelaki. Amiez sepatutnya ada kembar tapi, dia dah meninggal waktu baby dulu. so, total 8 lah kan. 

Amiez dengan kakak n abang amiez ni lebih kurang sebaya la....sebab umur kami tak jauh beza. selang setahun je. so, masa amiez banyak dihabiskan main dengan diorang. Kami bertiga memang selalu buat mak pening kepala. Masa amiez umur 3 tahun, amiez dapat seorang adik.  Pernah sekali waktu mak amiez sibuk kat dapur, nak siapkan air mandian untuk baby(adik), kami bertiga pulak sibuk kat dalam bilik, nak jaga baby la..hehe...masa tu, kami memang tak pandai nk panjat katil lagi, so, keliling je la katil tu nak tengok baby. then, salah seorang dari kami, ambil satu kerusi kecil dan gunakannya untuk kami panjat atas katil. since, that day kami dah pandai panjat katil. yeaaayy. Bila dah dapat naik atas katil tu apa lagi, serbu la baby tu. Terkejut mak amiez bila nampak kakak amiez angkat baby tu. Nak marah takut dicampak pulak baby tu, apa yang mak amiez buat ialah, puji kakak amiez...haha...sambil cakap jgn buat macam ni dah... haha

Pernah juga, bila mak amiez dah siapkan air mandian untuk baby, lepas tuh, bila mak amiez hilang sekejap nak pergi ambil baby, kami bertiga tarik kerusi, dan rendam kaki dalam besen tu...huhu...apa lagi, kena marahlah...sejak tu amiez still ingat, setiap kali nak bagi mandi baby, mak amiez akan buat dua besen air suam, satu untuk bagi mandi baby, satu lagi untuk kami main...nakal gilerr amiez waktu kecik-kecik dulu.

Tu kisah waktu zaman kecik lagi, sume tu di cerita semula oleh mak amiez la, amiez memang tak ingat dah...hahaha


ni amiez waktu kecik-kecik dulu, rasanya time ni takde adik lagi


Amiez waktu kecil-kecil, memang nakal giler lah...tapi, amiez ada ayah yang sangat garang. Sentiasa ada rotan kat tangan beb. Kena rotan tu perkara biasa lah....hehe..tapi, kami bertiga tetap nakal....setiap kali ayah beli rotan baru, kami akan cuba ambil dan bawa nyorok, tapi sebelum tu kami akan patah-patahkan rotan tu dulu. haha. nakal sangat kan. Setiap malam, ayah akan pegang rotan dan tunggu sampai kami tidur kat ruang tamu, semua tak dibenarkan tidur dalam bilik dengan mak..haha...tapi, bila bangun je esok pagi, semua dah ada atas katil..haha... sebenarnya, dah memang jadi tabiat kami untuk bangun tengah malam minum susu. sebelum mak amiez tidur, mak amiez akan buat 3 botol susu, dan letak kat dapur, so, bila kami bangun, pandai-pandailah pergi ambil dan minum sendiri. so, after dah kenyang tu, pergi masuk bilik, tidur dengan mak. bukan amiez sorang, sume macam tu. haha.

Apa yang amiez tak boleh lupakan, makan dalam talam. rasa sedap sangat makanan kalau makan dalam talam...bila adik beradik ramai ni, everything kena kongsi, baju,buku,makanan, n apa sahaja...memang kami di didik dengan istilah "ingat orang belakang" , sampai sekarang mungkin , especially time makan la. 
Kami tujuh beradik, tak pernah main mercun time raya. Ibu bapa amiez tak pernah beli walaupun bunga api je pun. Time raya , kami main juga bunga api, tu pun 'sumbangan ikhlas' dari cousin-cousin la. Tapi, mak amiez selalu belikan buku-buku kat kami semua, banyak kot buku cerita waktu kecik-kecik. Buku sahabat-sahabat nabi.  :)


Gambar kat atas ni, amiez (tudung oren) n kakak. Rasanya waktu ni amiez baru berumur 6 tahun.




tudung oren dengan amiez, memang tak dapat di pisahkan...haha...Kami semua d ajar pakai tudung waktu umur  6 tahun. walau pun kadang-kadang on off..alhamdulillah.
Memang hobi memanjat bonet kereta. depan belakang semua kami panjat. haha...

Sebenarnya banyak lagi yang terjadi, memori waktu kecik-kecik ni, cerita dua hari berturut-turut pun tak akan habis. 
 Apa-apapun....mak amiez memang superwoman, dan ayah amiez superman. haha, sebab boleh besarkan kami 7 orang adik beradik sampai sekarang. terima kasih  :))

That's all from me. 

p/s : nak minta Aina Akmal cerita kisah dia juga boleh??



24 comments:

  1. Hahah. Sys.. Perangai kita sama je. Ayah aina pun garang. Tapi ada time lah. Macam ayah akak. Hehe. Kena rotan tu.. Alah bisa tegal biasa. Hahaha. Konon. Sskali kena menangiss wuu~(TεT)

    Nak tahu pas Aina time kecik2 hahaa. Boleh2 :3 InshaaAllah. Akan try update. Hehehe.

    Thanks forr join. ^^
    http://nurainahanis.blogspot.com/2014/08/senarai-peserta-segmen-blogwalking-when.html

    Boleh check link sys dekat sini. Thank you kalau ada prob inform ye~ hehe. Happy BW. :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayah kita garang sebab nak mendidik kan..hehe :))
      okay, nanti amiez check link tu yea :)

      Delete
  2. Assalammualikum...

    Seronok membaca cerita amiez...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam..
      terima kasih sbb sudi baca smpai habis :)

      Delete
  3. wahhh comel2 sume... wan pulak takde pic masa kecik... isk3... sedihh wooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap-harap besar nanti pun comel jugak la. haha...

      Delete
  4. Bila teringat masa kecik-kecik memang boleh tersenyum sorang-sorang. Banyak sangat kerenah. huhu

    Btw,saya dari segmen yang sama. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, banyak sangat. nak cerita semua memang tak habis.

      Delete
  5. hai.. selamat bersegmen..

    singgah dr segmen yg sama..

    http://syazdanny2329.blogspot.com/2014/08/segmen-blogwalking-when-i-was-kid-by.html

    ReplyDelete
  6. waaa best-best. yea rotan tu perkara biasa lah masa kecik2. dah besar ni takda dah. kadang2 rindu pulak nak kena rotan. hahaha

    http://the-astraphobia.blogspot.com/2014/08/segem-blogwalking-when-i-was-kid-by.html

    ReplyDelete
  7. comel hee
    http://iolacaviarofficial.blogspot.com/2014/08/segmen-blogwalking-when-i-was-kid-by.html

    ReplyDelete
  8. Salam, Cikna singgah dari segmen yg sama,....;-)

    URL : http://cikna136.blogspot.com/2014/08/segmen-mrs-mustache-bloglist.html

    ReplyDelete
  9. Selamat bersegmen..jom singgah blog saya.

    http://mama3farhanah.blogspot.com/2014/08/segmen-blogwalking-when-i-was-kid-by.html?m=1

    ReplyDelete
  10. hahaha. bestkan bile ingat balik nakal-nakal time kecik. rasa nak return balik semua kenangan masa tu. :D
    Selamat bersegmen.

    ReplyDelete
  11. singgah dari segmen yang sama :)
    http://mellyareenza.blogspot.com/2014/08/segmen-blogwalking-when-i-was-kid-by.html

    ReplyDelete
  12. hahaha tergelak sorang-2 baca entry ni . Comellaaaaa .. Makan dalam talam , serius part yg memang best !!! Makan ramai-2 , kadang-2 suruh abah masak lauk kenduri n then bubuh dalam talam time makan . Rasa macam makan kenduri . :D

    http://nurulhidayahpeace.blogspot.com/2014/08/segmen-blogwalking-when-i-was-kid-by.html

    ReplyDelete
  13. huhu bestnye ada adik beradik ramai...dila antara mak dan ayah.. mak lagi garang tapi kena rotan2 ni dari ayah laaa hihihi

    datang dari segemn yang sama :)
    http://myimpiannaad.blogspot.com/2014/08/segmen-blogwalking-when-i-was-kid-by.html

    ReplyDelete
  14. Hehe. Waktu kecik r nk explore mcm2 kan. Best r ade gambar waktu kecik leh tunjuk kat anak cucu nanti :)

    Blogwalking dari segmen yang sama.

    http://rainfallasleep.blogspot.com/2014/08/segmen-blogwalking-when-i-was-kid-by.html

    ReplyDelete
  15. seronok baca cerita zaman kanak2 uollss haha join segmen yg sama

    http://pasembokpenang.blogspot.com/2014/08/segmen-blogwalking-when-i-was-kid-by.html

    ReplyDelete
  16. assalammualaikum, hai hai.. kunjungan berbalas..

    seronok baca kisah awk ni, mira. kenangan masa kecil2 dlu, mmg susah nak kita lupakan..
    ada manis, ada pahit.. hehehe

    http://cikhanicruzier.blogspot.com/2014/08/segmen-blogwalking-when-i-was-kid-by.html

    ReplyDelete
  17. Waa.. anak banyak-banyak memang pening weyh xD hahaha.. part sorok rotan tu Yun Sing pun selalu buat masa kecik dulu bhahaha takleh blah betul xD

    ReplyDelete
  18. jom join segmen saya :)
    http://syahirahvaliant.blogspot.com/2014/09/segmen-pencarian-bloglist-september-by.html

    ReplyDelete
  19. wowww siap bergambar.. bagus bagus.. hihi..

    CT datang singgah sini.. Maaf lambat baru ada masa menjenguk..
    Done follow sini lama dah..
    Jemput singgah -- When CT Was A Kid

    Jemput Singgah :D
    Komen Sikit Wajah Baru Blog CT

    ReplyDelete