Pages

Monday, March 9, 2015

jatuh.


jatuh.

pernah kau jatuh.

tak kisah lah jatuh hati ke, jatuh kerusi, or jatuh kat mana-mana sekali pun, eh?
err, maksud aku, jatuh yang kau sendiri pun tak dapat nak explain, tetiba je rasa sakit.

yup, sakit.
sampai kau rasa tak nak berada dalam alam realiti ni.
Kalau boleh tidur, kau nak tidur je biar mimpi yang indah-indah. tu pun kalau  mimpi indah.

entah, aku tak tahu, what happen to me this week.
I have mild migraine almost everyday, and its hurt, maybe because of caffeinated coffee yang aku minum tiap-tiap hari, mungkin kena kurangkan. second, kebelakangan ni aku selalu mimpi yang bukan-bukan, mimpi yang negative, aku kena kejar, perompak masuk bilik aku, and so on. but luckily, because of that, aku bangun awal tiap-tiap hari. actually, it really affected my mood.  third, law exam just around the corner. its actually killing me inside. I dont know, how law student could manage to read  the law book but the most  interesting that i really want to know is, how can  they score during exam...haha..To be specific the law exam just the day after tomorrow. I try to struggle to read one whole act per day, but i ended to sleep soundly, until i realise i was sleep. the topics is veryyyy dry.

memang this week, aku rasa awful sangat. everything around me doesnt feel the same.
anyone yang terkena mood swing aku tu, sorry sangat yea. haha

 dear 'exam perundangan farmasi', please be nice to me.

things i need to read, revise, remember and whatsoever:

  • Poisons Act 1952 & Regulations
  • Sale of Drug Act 1952
  • Control of Drugs and Cosmetics Regulation 1984
  • Registration of Pharmacists Act 1951 & Regulations
  • Medicines (Advertisement & Sale) Act & Regulations
  • Code of Conduct
  • Dunas
  • GGM
orang cakap, hidup ni macam roda, kejap kat bawah kejap kat atas. but, hey, kalau roda aku ni dah pancit macam mana nak berputar?  okay, lame =_=''

Dulu ada jugak la keinginan nak beli produk-produk kecantikan, konon putih dalam masa 2 minggu, atau pun produk pelangsing. cehhh. konon je sume tu.
Lepas aku blajaq semua law-law ni balik baru aku tersedar balik. sesuatu produk tu tak boleh claim sesuka hati je...tak boleh kot, tambah pelangsing badan tu...hehe...malas nak membebel kat sini.

so, aku nak bagi tips...bukan semua produk kat luar sana berdaftar dengan kkm. hal ini sangat bahaya, mungkin saja , bahan yg digunakan sangat merbahaya untuk tubuh badan. contoh: anda beli produk pemutihan, and yes, anda putih dalam masa 2 minggu. tapi adakah anda sudah mengenalpasti kandungan aktif yang digunakan? adakah ianya berdaftar?

so, sebagai pengguna korang kena la cakna isu-isu macam ni, yea, semua nak cantik, kurus...tapi, jangan kerana iklan yang kata akan dapat kesan pada masa singkat korang semua tertarik dan terlupa nak memikirkan kesan jangka masa panjang?

pernah dengar produk figure up? produk ni dikesan mempunyai racun berjadual sibutramine. tak percaya? rujuk sini. nak senarai lagi, ada banyak lagi produk, boleh lah tengok-tengok kat sini kalau rajin. Dulu, aku pun tertarik beb, tapi bila dah belajar semua ni, aku rela berisi daripada kurus. aku rela jadi gelap daripada putih. hihi.

caranya senang saja nak tahu berdaftar atau tidak. pergi ke laman web ni http://www.bpfk.gov.my/, then tekan product search. then, masukkan nama produk yang korang nak tahu berdaftar atau tidak. kalau tak ada kat situ, faham-faham je lah..maksudnya tak berdaftar letteww.

alamak, terpanjang la pulak....and terlari tajuk. maafin gua yea.


maaf dengan pengunaan 'aku' pada post kali ni.
seriesly, mental tak betul lagi.
till then. doakan aku berjaya exam ni. :)


No comments:

Post a Comment